pondělí 7. července 2014

Rio De Janeiro

Rio De Janeiro 


Výlet do Ria De Janeira byla moje první cesta mimo Evropu. Strašně jsem se tam těšila, měli jsme v plánu navštívit karneval, který tam zrovna začal a zajít i na fotbal, podívat se na mého tehdy oblíbeného fotbalistu Ronaldina.
Cesta proběhla hladce, opět jsme koupili letenky přes Student Agency a hotel objednali přes Booking.com. Prostě neholdujeme cestovkám :-) Vyšlo to opět mnohem levněji.
Vyráželi jsme v únoru 2012, let Praha-Paříž - Paříž- Rio de Janero. Byla jsem podělaná strachy, při pomyšlení, že se na úplně stejné trase se stejnou leteckou společností dne 31.5.2009 letadlo zřítilo.
Díkybohu vše dopadlo dobře :-) Ubytovali jsme se na hlavní třídě Copacabana v čtyřhvězdičkovém hotelu Golden Tulip Regente. Když jsme hotel vybírali, všude na internetu byli krásné obrázky pokojů, bazénu atd. no ve finále hotel podle mých zkušenosti nemá více než tři hvězdy. 
Bázen byl na střeše, byl malinký a jedním slovem otřesný. Pokoj byl s výhledem do postraní ulice, takže jste mohli koukat tak akorát do okna místním lidem.. Pokoj nebyl moc hezký, na 4 hvězdy určitě ne. Snídaně byli dobré, ale nic o čem bych psala domů :-) Ale plus dávám výhledu na Copacabanu a na moře.  Když přejdu to ubytování, ze kterého jsme byli trochu zklamaní, tak co se mi na Riu moc líbí je ta nádherná, pohlednicová scenérie, kterou slovy těžko popsat. To se Vám neomrzí
 :-). Je to neskutečná krása. 
Pláž a moře? Pláž je užasná, sice je všude spoustu lidí, připomíná to trochu prázdniny v Chorvatsku, ale plážování mě moc bavilo :-) Lehátka na pláži jsou za malý příplatek a máte full servis k tomu. Stále Vám tam místní prodejci z barů u pláže nosí čerstvé kokosy (kterých jsem vypila asi 10 denně)))), po pláži chodí nesčetně prodejců s plavkami (mám dvoje :-) ), šátky,  grilovaným sýrem (strašně dobrej))), zmrzlinou a vším možným i nemožným. Nikdo z nich není vlezlý, takže pokud nic nechcete a nezamáváte na ně, nejste nikým obtěžování.  
Co se týče moře, tak to bylo velkým zklamáním :-( Bylo neskutečně studené, ale co je horší, tak hodně znečistěné. Posledních pár let se to tam kvalita moře zhoršila, takže se Vám dost pravděpodobně může stát, že z vody vylezete špinavý jako prase. Proto doporučuji najít si, alespoň hotel se skvělým bazeném. Je jich tam hodně, ale my jsme ho neměli.. :-) vyzkoušeli jsme i jiné pláže mimo Copacabanu a tam to bylo už o něco čistější a lepší. Například na Ipanemě.
Výlety, které jsme tam absolvovali byli ale báječné. Samozřejmě jsme nevynechali dvě hlavní atrakce Cukrová homole - Pão de Açúcar, ze které je nádherný výhled na město, na malé letiště ležíci v moři a Socha Krista, (Cristo Redentor), která je umístěna na hoře Corcovado. Je tam sice opravdu hodně turistů, ale zážitek Vám to nevezme a nezkazí :-)   
Jeden den jsme si přes hotel objednali výlet jeepem do džungle, kde jsme viděli úžasné vodopády, opice jsou tam na každém stromě, ale bohužel i obrovský pavouci!!!! PROČ MI TO SAKRA NIKDO NEŘEKL???!!!
Pokud máte rádi létání a nebojíte se výšek, musíte si dát let rogalem. Na pláži Ipanema, po zaplacení Vám bude vystaven okamžitě pilotní průkaz a pilot si Vás i s rogalem odveze na kopec, kde je spousta dalších odvážlivců, dá Vám školení a společně spolu doletíte zpět na pláž Iguacu. Já se přiznám, není to šálek mého čaje, i když jsem příteli, který letěl jen tiše záviděla :-) Bylo to nádherné. Přikládám naše video: https://www.youtube.com/watch?v=ISN3VnjcL9s&feature=youtu.be
Tím, že jsme tam vyrazili v období karnevalu, tak jsme měli možnost zažít tu úžasnou atmosféru, ale i šílení hluk každý večer cca od 19:00. Celý týden, každý večer, vyráželi místní ven a pařili na ulici až do pozdních hodin, večer šel Copacanou průvod lidí a vozů v kostýmech. Byla to zábava, ale pokud máte hotel na Copacabaně v tomhle období, tak se moc v klidu nevyspíte.. No to jsme trochu nedomysleli :-) Šli jsme se jeden den podívat na karneval, je to velká přehlídka škol samby ve vší parádě. Právě tato přehlídka dělá karneval tím nejzajímavějším. Ty školy, které postoupí do této kategorie se ukazují již na velkých alegorických vozech. Ty, které vozy nemají zase vynikají originálními choreografiemi, a kostými jsou většinou velmi nákladné a bohatě zdobené. Byl to úžasný zážitek, atmosféra Vás úplně pohltí. Vstupenky jsme koupili na recepci našeho hotelu stejně tak jako lístky na fotball, kde jsme byli na zápase na největším stadioně Maracanã.  Co se týče jídla, tak musím jen chválit a chválit. Na hlavní třídě je velký výběr restaurací všeho druhu, kde se výborně najíte, ale nejlepším gurmánských zážitkem bylo jídlo, které nám doporučil místní taxikář. Odvezl nás do místní hospůdky, úplně malinkaté. Na první pohled nic moc, ale jídlo bylo neskutečné. Porce obrovská a cenovka? za hubičku! Zkuste se zeptat místních nebo poprosit taxikáře, aby Vám doporučil místní hospůdku, která není pro turisty.  Jediné na co upozorním, na co si dát v Riu pozor jsou prodejci večer na ulicích, hlavně děti. Děti jsou poslány večer na hlavní třídy, kde musí prodávat různé náramky a jiné cetky. Jdou na to chytře. Zastaví Vás, dají Vám na ruku,aniž byste to zaregistrovala narámek, ale už ho nechtějí zpátky a musíte zaplatit. Vetšinou se tam v tu chvíli objeví nějaký jeho dohled a dělají problémy. To Vám dokáže zkazit večer :-( Mluvím z vlastní zkušenosti.. 
Je tam celkově hodně žebrajících dětí, chtějí peníze, chtějí jídlo, které zrovna jíte, prostě cokoliv.. Není to příjemná zkušenost. Bohužel, když zjistí, že z Vás něco vypadne, rozkřikne se to mezi nimi a za chvíli je u Vás celá parta, která chce taky něco.
Jinak celkově hodnotím výlet do Ria pozitivně, nejsem typ člověka, který je otrávený, voda je moc studená nebo moc teplá. Je moc teplo nebo málo teplo.. Všechno beru jako zážitek a poznání nové země. 
Takže Rio se mi moc líbilo, maximálně jsem si to užila, ráda na něj vzpomínám. A jestli bych tam jela znovu? Jednou mi to stačilo, jsou jiné destinace o kterých budu psát, kam se chci vracet a vracím se :-)


Hezký den přeje Terka :-)






















1 komentář:

Děkuji za komentář :-)